ce este yoga venusao

Ce este Yoga?

Un mic indrumar pe intelesul tuturor

nd încercăm să definim Yoga (din sanscrită, cuvântul yuj -uniune) o întrebare controversată apare, cea care se referă la Yoga, ca un apanaj al minții sau ca o serie de practici fizice.  Pe de o parte, Yoga reprezintă o serie de învățături, pe de altă parte, este un sistem antic de posturi fizice (asane). Yoga este contextuală, diferite grupuri moștenesc noțiuni și practici diferite și își creează propria versiune a conceptului. În timp ce o tradiție definește Yoga că „meditație”, alta o definește ca postură”, iar altul o definește ca uniune cu divinul”. Diferite persoane, de asemenea, trec prin schimbări în propria practică. Cineva care începe cu meditația, de exemplu, se poate transforma, mai târziu, în practicant  de asane (posturi) sau viceversa. Cu alte cuvinte, „Yoga” este mai bine înțeleasă ca un termen umbrelă pentru diverse practici religioase, filozofice și corporale și include 3 mari piloni principali: postura (asana), controlul respirației (pranayama) și meditația (dhyana) .

 Pilda indiană a celor șase barbati orbi și a elefantului,  este o metaforă utilă pentru modul în care diferiți oameni abordează Yoga:

 • unul a apucat piciorul și a spus: „Elefantul este ca un copac „;

 • altul a simțit latura și a spus: „Elefantul este ca un zid”; 

unul a găsit coada și a spus: „Elefantul este ca o frânghie”;

 • și așa mai departe cu colțul („ca o suliță”), trompa (ca un furtun”) și urechea („ca un ventilator”).

La fel ca elefantul, „Yoga” are diferitele sale părți și, ca și cei șase bărbați orbi, unii oameni descoperă postura (asana) și spun „Yoga este o postură”, în timp ce alții încep cu meditația (dhyana) și spun „Yoga este meditație”. Pilda ne învață că o persoană nu poate avea un singur raspuns, pentru un subiect complex. Fiecare dintre cei șase orbi a găsit o parte din animal și a presupus că a găsit întregul, s-a dovedit a fi o greșeală, in fiecare caz.

Spre deosebire de cei șase bărbați orbi, vremurile actuale ne confirmă faptul că yoghinii reflectă asupra punctelor lor de vedere, discută cu alții despre păreri și învață prin discuții, mai mult decât ar fi putut învăța singuri.

Află și ce este Pilates si ce beneficii aduce acest sport.