pilates pe aparate beneficii

Pilates pe aparate – beneficiile Pilates în adoptarea unui stil de viață sănătos

Promovată inițial ca antrenamentul preferat al celebrităților, practica Pilates pe aparate a declanșat o adevărată obsesie pentru obținerea și menținerea unui corp sculptat, cu musculatură fină, alungită și armonioasă.

Cu toate acestea, este foarte important să punctăm faptul că Pilates, fie în forma sa clasică pe saltea ori cu ajutorul aparatelor de tip Reformer sau Tower, nu trebuie văzut exclusiv ca un program de fitness pe care îl practici pentru o siluetă perfectă.

Când spunem Pilates, trebuie să conștientizăm beneficiile pe care acest sport le are asupra stilului tău de viață. Nu degeaba sesiunile de Pilates s-au dovedit a fi extrem de favorabile pentru o recuperare grabnică și la fel de importante pentru întreținerea musculaturii.

Antrenamentele Pilates – la granița dintre feminin și masculin

pilates feminin si masculin

Practica Pilates a intrat destul de recent, abia acum câțiva ani, în rutina sălilor de sport, fiind o parte importantă în antrenamentul inteligent, cel care îți asigură longevitatea coloanei vertebrale și, implicit, oferă un suport complet pentru întregul sistem fizic.

În scurt timp de la apariția sa în România, practica Pilates pe aparate, în special sub formă de Pilates Reformer a început să fie preferată și de către bărbați. După doar câteva astfel de sesiuni de fitness, domnii au putut observa rezultate notabile în definirea abdomenului, dezvoltarea forței și alinierea coloanei.

Pilates Reformer a devenit în scurt timp, soluția perfecta pentru doamne și domni deopotrivă de integrare a unui antrenament complet de forța, mobilitate, alungire și soluționare a multor probleme posturale sau dureri localizate la nivelul coloanei.

Pilates pe aparate. Ce sesiuni de antrenament alegi?

Cum știi ce fel de antrenament să alegi între clasele de Pilates Clasic pe saltea, cu greutatea corpului sau accesorii și cele pe aparatele de Pilates. Pentru a putea alege în mod conștient ce ți se potrivește cel mai bine, ar trebui să încerci o varietate cat mai mare de clase și să testezi cel puțin câte o ora din fiecare înainte să te oprești la un plan de antrenament preferat și potrivit pentru corpul tău.

De cele mai multe ori, alegerea este una bazată pe stilul personal, pe experiența anterioară și, desigur, pe o permanentă observație a răspunsului corpului la diferitele tipuri de exerciții. Pilates pe aparate este o metodă ideală de stretching și alungire, de detensionare a coloanei vertebrale și de avansare în practica anumitor posturi (de exemplu, bridge sau roll-up).

Alege pentru început clase de Pilates Clasic

Ca oricare altă sesiune intensă de fitness, practicarea exercițiilor de Pilates trebuie să înceapă lin, cu antrenamente fluide și mișcări ușoare, iar abia apoi ritmul să se intensifice și mișcările să se complice. În acest sens, Venusao Yoga & Pilates Studio propune o selecție variată de clase de Pilates prin care tu să îți începi călătoria înspre adoptarea unui stil de viață sănătos.

Așadar, înainte să testezi Pilates pe aparate, îți recomandăm să încerci o clasă de grup de Pilates Clasic pe saltea (le vei regăsi la Venusao Studio sub denumirea Pilates by Joseph, sau Pilates Fit). În acest fel, vei reuși să te inițiezi în principiile de bază Pilates și vei învăța să îți controlezi respirația, zona mediană a corpului (Powerhouse sau Core zone) și să te obișnuiești cu sincronizarea respirației cu mișcarea.

Ulterior poți face tranziția către Pilates pe aparate

Practica Pilates Reformer este intensă, dar pentru că dispui de atenția totală a instructorului tău, acest tip de sesiune de fitness cu dispozitive speciale îți va întări musculatura și va favoriza un echilibru imediat pentru corp și minte.

În cadrul unei clase de Pilates cu ajutorul aparatelor, vei dispune de un instructor care îți va crea un program de antrenament personalizat, în funcție de nivelul tău fizic, de antecedentele medicale, de gradul de mobilitate, de dezvoltarea musculară, și nu în ultimul rând, de preferințe.

Exercițiile pe Reformer fac tranziția către Tower Pilates mult mai lină, întrucât o clasă de grup de Pilates Tower, pe dispozitive similare acelora folosite în cadrul sesiunilor pe Reformer, vei efectua o serie de exerciții mai intense de fitness, care te vor ajuta să îți recapeți sau reconstruiești mobilitatea și forța musculaturii.

Pilates pe Reformer sau Tower Pilates? 

tower pilates pe aparate

Fără discuție nu există un răspuns exact. Motivul este simplu: fiecare organism este unic și are nevoi, dar și preferințe specifice. Unora le lipsește mobilitatea, fiindcă sunt practicanți de sporturi de anduranță sau lucrează în medii sedentare și au dezvoltat posturi defectuoase.

În timp ce alții sunt neinițiați în orice înseamnă sport practicat pe baza unui program susținut, ori urmează recuperări după accidentări sau vor să înceapă un program corect de mișcări simple, precum cele de Pilates Clasic, care să le protejeze și ajute coloana vertebrală.

Prin susținerea oferită de arcurile de Pilates Tower, posturile pot deveni mai ușoare sau, dimpotrivă, mai provocatoare în funcție de exercițiile practicate. Antrenamentul poate fi mai ușor sau poate crește în dificultate prin adăugarea tensiunii suplimentare și prin crearea unei intensități mai mari asupra musculaturii.

Tranziția către Reformer este una care adaugă amploare mișcărilor, stimulând musculatura de susținere, dar și de echilibru. Fiecare accesoriu al acestui aparat este orientat să ajute fiecare grupă de mușchi prin întărirea forței musculare.

Clasele de Tower Pilates combină elemente fundamentale de mat-work realizate pe salteaua înălțată cu elemente unice ce pot fi realizate doar prin sistemul de arcuri și suporți, care fac antrenamentul întregului sistem muscular al corpului deosebit de eficient.

În urma unor programe intense de Tower Pilates, vei simți alungire, deschidere, mobilitate superioară, precum și intensitate maximă în realizarea mișcărilor, iar corpul tău va putea sa progreseze de la o sesiune la alta.

În plus, clasele Tower Pilates de grup, în compania a maximum 5-6 persoane supervizate de un trainer, sunt extrem de energice, întrucât acum distracția se împletește cu un antrenament complex și intens.

Programe de recuperare: Avantajele Pilates Reformer versus Tower Pilates

Avantajele sunt de ambele părți, fiindcă ambele tipuri de antrenamente de Pilates ajuta. Cu toate acestea, nevoile tale specifice te pot îndrepta spre o variantă sau spre alta. Spre exemplu, sesiunile pe Reformer sunt potrivite pentru cei aflați la început de drum.

Avantajul de a fi asistat permanent de către un instructor bine pregătit care să te ajute să faci ajustările necesare pentru un progres optim reprezintă unul dintre principalele motive pentru a alege acesta variantă în călătoria ta spre desăvârșirea fizică.

Daca vrei să combini utilul cu plăcutul, poți alege să practici aceste sesiuni în compania cuiva drag, fiindcă la Venusao Studio ai parte și de clase semi-private de Reformer, acolo unde poți alege să faci fitness în grup restrâns ales chiar de tine.

Pe de altă parte, dacă îți plac sporturile de echipa și vrei să lucrezi într-un mediu care îți oferă în permanența o provocare și te tine cu atenție și concentrare maximă, atunci este sigur că vei alege printre clasele favorite și clasa de Tower. 

Clasa de Tower Pilates îți oferă ocazia să îți evaluezi progresul și să îți urmărești evoluția în compania unei clase interactive, de grup, cu alți participanți asemeni ție, care urmăresc rezultate similare.

Vino la Venusao Studio și încearcă atât clasele de Pilates Clasic pe saltea, cât și sesiunile de Pilates pe aparate!

pilates cu aparate venusao

Așa cum menționam și anterior, ideal ar fi să le încerci pe toate și, în acest fel, să găsești un mix perfect între mai multe tipuri de antrenament pe care să le practici săptămânal, aducând o varietate benefică antrenamentelor tale.

Din fericire, la Venusao Yoga & Pilates Studio surprizele se țin lanț de la primul pas pe care îl faci în acest parcurs pentru obținerea unui stil de viață sănătos! Îți propunem o mulțime de programe de antrenament clasic, cât și antrenamente intense care să te provoace și să îți confere acea poftă spectaculoasă de autocunoaștere.

Suntem primul studio din Bucuresti care oferă o primă ședință de demo gratuit, prin care să testezi clasele noastre și să vezi care tip de antrenament se potrivește cel mai bine stilului tău. Fiecare om este unic și, de aceea, are nevoie de antrenamente diferite care să îi stimuleze musculatura, echilibrul și forța. Te invităm la Venusao Studio, pe Șoseaua Bucuresti-Targoviste nr.26 pentru a ne cunoaște mai bine și a începe demersul de întreținere și menținere împreună!