yoga vs pilates

Yoga vs. Pilates: Ce alegi în funcție de beneficii?

Când discutăm despre antrenamente sport orientate spre obținerea echilibrului și relaxarea coloanei vertebrale atât clasele de Yoga, cât și cele de Pilates propun asane și exerciții specifice pentru alinierea corpului.

Practica Yoga, cât și metoda Pilates sunt efectuate pe saltea și au ca punct de pornire centrarea pe respirație în stabilirea și menținerea legăturii dintre fizic și spiritual. Însă, la fel ca în cazul oricărei alte practici, există diferențe, dar și o mulțime de asemănări între Yoga și Pilates.

Când vine vorba de Yoga vs. Pilates, există o mică dezbatere, întrucât o mare parte dintre persoanele începătoare nu sunt sigure care este alegerea potrivită pentru construcția lor fizică și pentru nivelul de pregătire.

Din acest motiv, ne-am gândit să facem o paralelă între practica Yoga și metoda Pilates; să punctăm asemănările, dar și diferențele dintre cele două antrenamente sport pentru ca la final să poți trage singur concluziile și să alegi în funcție de preferințele tale.

Yoga vs. Pilates: Asane, posturi și practici pentru reducerea tensiunii

sport pilates yoga

Atât Yoga, cât și Pilates sunt practici care propun asane și exerciții blânde cu impact redus, de care se pot bucura cursanții de toate nivelurile de fitness. Ambele mizează pe relaxarea corpului, reducerea tensiunii și a stresului și pe a obține echilibrul interior. Cu toate acestea, există câteva diferențe între aceste două activități pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a alege o clasă sau alta.

Practica Yoga datează de mii de ani, ceea ce o face una dintre cele mai vechi metode de fitness existente. Printre elementele-cheie propuse de practica Yoga se numără postura, respirația și meditația, care împreună promovează atât bunăstarea mentală, cât și pe cea fizică. Intenția Yoga este de a conecta profund mintea și corpul prin menținerea și avansarea asanelor fizice simultan cu tehnicile de respirație.

Pilates este o practică mult mai tânără. Joseph Pilates a dezvoltat metoda în anii ’20 pentru a-i ajuta pe veteranii răniți în timpul Primului Război Mondial. Inițial, el a numit-o „contrologie” și și-a concentrat demersul prin apel la folosirea minții pentru a controla mușchii, cu accent pe nucleul central.

Astăzi, Pilates este adesea folosit ca o completare la alte forme de exerciții fizice, cum ar fi Yoga sau dansul. Acesta poate fi util în tonifierea mușchilor, îmbunătățirea flexibilității și creșterea forței și a rezistenței.

Asemănări între Yoga și Pilates

Când comparăm Pilates și Yoga, nu există o opțiune absolută — ambele sunt excelente pentru a rămâne în formă mentală și fizică, se folosesc de controlul respirației și pot fi opțiuni excelente pentru tonifierea musculaturii. Din fericire, nu trebuie să alegi doar o singură clasă! La Venusao Studio le poți testa pe ambele și de acolo poți stabili care metodă este mai potrivită pentru tine ori chiar să le practici pe ambele concomitent.

Yoga și Pilates propun forme de exerciții fizice care se concentrează pe legătura dintre minte și corp. Scopul Yoga este de a aduce conștientizarea trupului și a stării actuale, în timp ce scopul Pilates este de a îmbunătăți postura și alinierea corpului. Atât Yoga, cât și Pilates implică utilizarea controlului respirației și ambele pot fi efectuate fie pe saltea, fie cu ajutorul echipamentelor speciale.

Indiferent că alegi Yoga ori Pilates, cele două practici pot fi opțiuni de antrenament excelente atunci când vine vorba de tonifierea musculaturii și eliberarea tensiunii coloanei vertebrale. Yoga folosește o varietate de asane și tipuri de mișcări pentru a lucra diferite grupe musculare. Prin efectuarea acestor posturi, îți vei îmbunătăți flexibilitatea, în timp ce te tonifiezi.

Pilates, pe de altă parte, utilizează o serie de exerciții care sunt concepute pentru a viza grupuri musculare specifice. Spre exemplu, aceste exerciții implică adesea repetiții și rezistență, care ajută la dezvoltarea forței și la tonifierea mușchilor.

Diferențe Yoga vs. Pilates

În multe privințe, Yoga și Pilates se aseamănă, iar așa cum punctam și mai devreme, ambele propun o conexiune minte-corp. Cu toate acestea, modul în care are loc această interacțiune este destul de diferit între cele două activități.

În cadrul claselor de Yoga, această conexiune se realizează prin practicarea meditației și a altor tehnici de conștientizare, lucrând pentru a liniști mintea și îndrepta atenția asupra senzațiilor corpului. Diferit, pe durata claselor de Pilates, este nevoie de o abordare mai activă pentru a crea o conexiune minte-corp.

În timpul fiecărei mișcări sau forme de exercițiu, practicanții sunt antrenați să se concentreze asupra corpului lor și a modului în care acesta mișcă, dezvoltând în acest fel o mai bună înțelegere a modului în care funcționează corpul lor atunci când fac o activitate fizică.

O altă distincție care trebuie punctată între cele două tehnici orientate spre reducerea stresului și a tensiunii este folosirea unui echipament diferit. Chiar dacă te vei folosi de saltea și la Yoga și la Pilates, vei vedea, însă, că metoda Pilates se folosește și de aparate speciale care au un impact important asupra echilibrului tău fizic. La Venusao Studio poți încerca un tip de Pilates alternativ, prin testarea ședințelor de Reformer Pilates și Pilates TRX Suspension.

Yoga mizează pe echilibrul spiritual, în timp ce Pilates se concentrează mai mult pe beneficiile pe care corpul le poate obține prin întărirea nucleului. Acum trebuie să vezi ce tip de abordare este mai importantă pentru tine și ce nivel de intensitate vrei să urmezi pentru a putea alege asumat.

Clase de începători — Yoga sau Pilates?

pilates yoga posturi sport coloana

Când vine vorba de alegerea tipului potrivit de rutină de exerciții fizice, există multe lucruri de luat în considerare. Unele persoane urmăresc să-și îmbunătățească tonusul muscular, în timp ce altele se concentrează mai mult pe partea spirituală combinată cu cea fizică.

Sesiunile de sport oferite de studioul nostru, Venusao Studio, îmbrățișează atât nivelurile avansate ale cursanților, cât și pe cele ale începătorilor. Așadar, vei găsi la noi câte o clasă adaptată pe fiecare nevoie, însă trebuie să stabilești tipul de intensitate pe care îl ai în vedere.

La un nivel de bază, Yoga tinde să se concentreze mai mult pe creșterea flexibilității, cu un accent mai mare pe respirația controlată și pe tehnicile de meditație. În schimb, Pilates este conceput în primul rând pentru a dezvolta forța nucleului prin exerciții cu impact redus care vizează grupuri musculare cheie.

Prin urmare, dacă îți dorești să te concentrezi în mod specific pe combinarea tonusului muscular cu starea de bine, Yoga poate fi opțiunea câștigătoare pentru tine. Iar, dacă obiectivul tău principal este dezvoltarea nucleului și a forței musculare prin care să arzi și calorii, atunci Pilates ar putea fi o alegere potrivită.

În cele din urmă, ceea ce funcționează cel mai bine pentru corpul tău va depinde de preferințele tale individuale și de obiectivele de fitness. Așadar, indiferent dacă alegi Yoga sau Pilates, un lucru este cert — aceste antrenamente puternice te vor ajuta să îți atingi obiectivele mai repede.

Beneficiile Yoga

yoga reducerea trebuie coloana partea jos

Yoga diferă ca forma și stil, în funcție de intensitatea dorită. La Venusao Studio dispui de două clase diferite unde fie alegi să abordezi metoda clasică Yoga Art, fie optezi pentru Boxing Yoga — o modalitate mult mai antrenantă de antrenamente.

Ambele clase propun mișcări și asane într-o varietate de posturi și leagă respirația profundă de această mișcare. Fie că alegi să practici asane de Yoga complicate sau coloana și membrele trupului tău curg prin secvențe repetitive, vei ajunge să te conectezi mai profund cu fizicul și respirația ta.

Iată principalele beneficii ale claselor de Yoga de care dispui la Venusao Studio:

 • flexibilitate crescută
 • creșterea forței musculare și a tonusului
 • îmbunătățirea respirației, a energiei și a vitalității
 • obținerea unui metabolism echilibrat
 • performanță atletică îmbunătățită

Beneficiile Pilates

trebuie controlată mobilitatea jos sport

Clasele de Pilates propun o gamă largă de mișcări care angajează întreaga musculatură cu scopul de a îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea nucleului. Dincolo de musculatură, clasele de Pilates te vor ajuta să adopți o postură corectă.

Printre beneficiile cele mai importante ale sesiunilor de Pilates se numără următoarele:

 • creșterea forței și tonusului muscular, în special a mușchilor abdominali, ai spatelui, șoldurilor și feselor
 • control muscular sporit al spatelui și al membrelor
 • postură îmbunătățită
 • coordonare și echilibru îmbunătățite
 • concentrare îmbunătățită
 • managementul stresului și relaxare

Cum știi care tip de antrenament este mai bun pentru tine?

Până nu le vei testa, nu prea ai cum să iei o decizie clară cu privire la care dintre cele două practici este potrivită pentru stilul și conformația ta. Așa că, noi îți propunem să intri chiar acum în contact cu noi și să îți faci o programare pentru una dintre clasele noastre de Pilates sau Yoga.

Dacă ești client nou, prima sesiune demonstrativă este gratuită, pentru fiecare clasă! Așa că, folosește acest beneficiu în avantajul tău și încearcă antrenamentele oferite de Venusao Studio pentru a descoperi ce tip de intensitate și practică se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Încearcă clasele de Yoga și Pilates la Venusao Studio și descoperă ce beneficii aduce fiecare!

Și iată-ne la finalul acestui articol, te invităm să parcurgi oferta noastră și să descoperi câteva detalii despre clasele oferite de Venusao Studio. Ai o varietate de clase din care să faci alegerea următoarelor tipuri de antrenamente. Te așteptăm!